about us

log in required

reset password

register account

ETH
Architects: Baumschlager Eberle Architekten
Year: 2008
Area: 11655 m2
Location: Rämistrasse 101, 8092 Zürich, Sveits
The overarching remit for the new e-Science Lab on ETH’s Zürich Hönggerberg Campus by Baumschlager Eberle Architekten, was to provide a sense of place and to help shape the future of the scientific work that would take place there, with secondary accents on flexibility, sustainability and comfort. The detailed brief required the architects to deliver a highly flexible building capable of accommodating potential changes of use, a contemporary take on interior public space, a connection to the surrounding countryside and optimum energy efficiency. In short, a complete and visible mastery of all aspects of architecture.

Finally, a simple rectangle fulfils all these requirements, its spatial geometry creating an emblematic structure at the sloping edge of the ETH Campus. The building’s underlying concept features a use-neutral space around the outer facade and a ring-shaped interior core that provides a light and spacious inner zone complete with central hall, seminar rooms, auditoria and cafeteria. Its structure allows a large degree of freedom in the use of space, making it possible to create an individual microclimate in even the smallest room.

Photos by Eduard Hueber