about us

log in required

reset password

register account

Malangen
Architects: Snorre Stinessen
Year: 2017
Area: 2500 m2
Location: Malangen, Norge
Malangen peninsula is an hour´s drive south of Tromsø in Northern Norway. The site is positioned on a ridge rising from the fiord below and overlooks a natural opening in the forest.
 
The retreat is laid out east to west effectively shielding the opening in the forest, which is only discovered once you enter through the large oak sliding door from the outside courtyard. The clients had a clear wish for enough space to welcome family and friends visiting. To gather at the family retreat for weekends or holidays is a beautiful tradition, but the challenge is often that given a few days you also long for some privacy again. Thus we planned a main part and an annexe separated by the central covered courtyard which is where you enter their retreat through the oak sliding door.

As a response to the cold climate and challenging weather the central courtyard functions as a winter garden, with a fireplace and outdoor kitchen. From here the retreat opens up to the natural clearing in the forest and from here you enter into either the main building or the annexe. Each group of rooms are done as separate volumes to achieve an additional layer of privacy, but also to enhance the main room´s contact to the clearing in the forest and the contact to the outdoors in the transition spaces in between.

The main part and the annexe are composed of two volumes each, the annexe comprised of utility rooms and the relax area with a sauna directly exposed to the view outside in one box and the guest rooms and an activity room in the second. The main part with entrance, children´s room and a small secondary living room in the first volume, the main bathroom and master bedroom in the second. A few steps lead down to the open space kitchen an living room set low in the terrain and overlooking the fiord and the afternoon sun to the west. A dedicated exit from the kitchen lead to the south-facing outdoor area where the family enjoy their dinners on warm summer days.
Photos by Snorre Stinessen